”Aloititkos sinä nyt sitten koulun vain et…?”

Seuraan mielenkiinnolla ihmisten reaktioita kertoessani Tuutin aloittaneen oppivelvollisuuden suoritamisen kotona. Koen samalla myös olevani hiukan puun ja kuoren välissä. Pelkään outoja kysymyksiä, paheksuvia katseita ja tietysti täydellistä ymmärtämättömyyttä. Olen käynyt mielessäni läpi monenlaisia tilanteita ja pyrkinyt kehittelemään valmiiksi nasevia vastauksia, mutta toistaiseksi en ole niitä vielä tarvinnut. Mistä tämä pelko sitten kumpuaa? Miksi koen, että minun on suojauduttava? Suojauduttava keneltä? Miksi muiden ihmisten mielipiteillä yleensäkään on väliä?

Siksi, että kukaan ei halua tulla hylätyksi. Haluamme kuulua joukkoon, vaikka tekisimmekin erilaisia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Pelko kumpuaa myös siitä epävarmuudesta, jota vanhempana joutuu kohtaamaan valitessaan kasvatusmetodinsa. Epävarmuutta kokevat ainakin ne vanhemmat, jotka eivät ole täysin sokeutuneet omalle ideologialleen ja jotka ymmärtävät omat inhimilliset rajansa ja niiden tuoman virhemarginaalin. Mitä jos sittenkin olisi ollut parempi…?

Kotikoulun valinta lapselle on suuri päätös, jonka tekemiseen kaipaa vertaistukea tai ainakin mahdollisuutta keskustella asiasta, ilman suuria tunteita. Kotikoululaisen vanhemmat miettivät ratkaisuaan paljon ja useammalta kantilta. Vaakakupissa painavat lapsen hyvinvointi, lapsen vahvuudet ja heikkoudet, ympäristö, politiikka ja koko perheen elämäntilanne. Ehkä moni käy syvällisesti läpi omaa lapsuuttaan ja kouluaikaansa, niin hyvässä kuin pahassakin.

On yritettävä nähdä elämä sellaisena kuin se nyt tällä hetkellä on, suodatettava omat mörkönsä.

Ja lopulta tehtävä ratkaisu. Silloin pelotkin väistyvät.

WP_20130814_001

 

 

 

Mainokset

2 thoughts on “”Aloititkos sinä nyt sitten koulun vain et…?”

  1. Aivan ihana kirjoitus. Osasit hyvin kuvailla niitä tuntemuksia, joita itekki käyn läpi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s